Kiltit lemmikit, tervetuloa!

lemmikki_vuokramokille_mukaan.jpg

Monet vuokramökkejä mainostavat tahot ilmoittavat että mökille saa ottaa mukaan KILTIN lemmikin. Loistavaa! Mutta millainen on kiltti lemmikki? Yleensä lemmikin omistajat rakastavat lemmikkejään ja pitävät omia lemmikkejään kilttinä ainakin mitä vuokramökkeilyn vaatimuksiin tulee. Lemmikit ovat kuitenkin aina eläimiä ja joskus ne innostuvat tai tylsistyvät ja saattavat parempaa tekemistä vailla pureksia tuolinjalan tai hyppiä ovia vasten jättäen merkkinsä seinään. Toisinaan on vuokramökin pensasistutukset myllätty ja vierailun jälkeen saa pihapiiristä usein keräillä koirien jätöksiä kiltin lemmikin vierailun jälkeen.

Miksi lemmikin majoituksesta pitää maksaa ???

Meidän kaikille vuokramökeille Kymenlaaksoon saa tosiaan ottaa lemmikin mukaan pientä maksua vastaan. Tällä hetkellä lemmikkiveloitus on 10 euroa per lemmikki per vuorokausi. Lemmikkimaksuilla on toistaiseksi katettu pieni osa ovien vaihtokustannuksia Strukan vuokramökillä, parketin uusiminen Skitunäsin vuokramökin olohuoneeseen ja ruokapöydän tuolin uusiminen Kivikosken mökillä. Kotkan Rantakarin mökillä ei suurempia vahinkoja ole toistaiseksi lemmikkien kanssa sattunut, mutta kyllä sohvatyynyjen pesu ja matot tulee lemmikkien vierailujen jälkeen pestyä useammin.

Millainen on kiltti lemmikin omistaja?

Kiltti ja hyvätapainen lemmikin omistaja ilmoittaa meille heti mahdollisista lemmikkien aiheuttamista vahingoista. Näin saamme ongelmat korjattua mahdollisimman pian. Valitettavan usein vahingoista ei kuitenkaan ilmoiteta. Ehkä pelätään syntyvää maksuvelvoitetta ja toivotaan että huoltomiehet eivät huomaa mitään. Toki on mahdollista että jos lemmikki on jätetty mökille yksin, että mahdollisia tylsistymispuuskissa tehtyjä tihutöitä ei omistajakaan heti huomaa. Tästä syystä onkin varmista että lemmikkejä ei jätetä mökkiin vahtimatta!

Hyvätapainen lemmikin omistaja siivoaa mökin huolellisesti vierailun jälkeen ja imuroi sohvan ja myös sohvien aluset. Jos tiedät että koirastasi lähtee paljon karvoja, voit kääriä matot pois lattialta vierailun ajaksi. On myös tärkeä muistaa siivota koirien jätökset mökin alueelta ja läheisyydestä. Muistathan myös talvella lapioida koirasi pissit piiloon niin maisema pysyy kauniina.

Kun ulkoilutat koiraasi mökkilomalla, huomioithan myös naapurimökkiläiset. Mökkien läheisyydessä riittää polkuja koiran ulkoiluttamiseen. Mikäpä sen mukavampaa kuin kirmailla luonnossa ja nuuhkia lukemattomia metsän hajuja. Jos koirasi on varmasti hallinnassasi, voit pitää sitä vapaana mökin pihassa. Huomioithan että metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika on 1.3-19.8. Kiinnipitoaika varmistaa rauhan luonnoneläimille niiden lisääntymisaikana. Kiinnipitoaikana koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Koiraa saa pitää vapaana mökin pihamaalla, jos se on hallinnassasi.

Jos koirasi haukkuu helposti, ethän anna koiran häiritä sen naapureita. Pidäthän myös mielessä, että vesistöjen rannalla haukkuminen kuuluu kauas, varsinkin tyynellä ilmalla. Mökeillä lomailee paljon ihmisiä, jotka ovat tulleet nauttimaan luonnonrauhasta ja rentoutumaan kaupungin kiireistä. Annetaan kaikille mahdollisuus lupsakkaan mökkeilyyn!

Toiset lemmikit tykkää saunoa! Tässä kuvassa Lempi-koira Rantakarin mökilläKoira maistelemassa jälkiruokaa, Struka villa


Mökkiluonto kuhisee vaaroja!

Korkeat kerrostalot ja asfaltoidut pihat mopoineen vaihtuvat toisenlaisiin vaaroihin, kun lemmikin kanssa lähdetään mökille maaseudun rauhaan. Jos lemmikin kanssa ei ole tottunut maalaiselämään ja luontoelämyksiin, kannattaa vähän varautua jo ennen lähtöä ja selvittää, mistä saa tarvittaessa apua hädän hetkellä. Puhelinnumerot kannattaa tallentaa valmiiksi, jotta ne löytyvät tarvittaessa nopeasti.

Jokaisen kunnan alueelta löytyy päivystävä eläinlääkäri. Lisäksi isoissa taajamissa on yleensä ympäri vuorokauden päivystäviä yksityisiä klinikoita, joista saa apua

  • Päivystävän eläinlääkärin tavoittaa yhteisestä päivystysnumerosta 0600 14499. Päivystysnumero on maksullinen. Puhelun hinta on 2,04 €/min + pvm arkisin klo 16-22 sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 08 – 22. Puhelun hinta on kaikkina päivinä 4,06 €/min + pvm klo 22-08.
  • Pyhtään Eläinlääkärit: Elina Välimäki 044 767 6710 (suureläimet, pieneläimet, virkatehtävät) Nasiko Kessaeva 0400 254 106 (pääasiassa pieneläimet)
  • Kotkan kaupungineläinlääkäri, Heinlahti, 040 6327899

Koiralle ja kissalle voi tehdä pitkälti samanlaisen ensiapupakkauksen kuin ihmiselle. Jo perustarpeilla pärjää pitkälle: haavan hoitoon tarvitaan sidoksia, sideharsoja ja keittosuolaliuosta. Lisäksi voi harkita esimerkiksi pinsettejä ja eläimelle soveltuvaa särkylääkettä. Jos kotoa löytyy haavojen nuolemista estävä kauluri, se kannattaa pakata mukaan. Ennen matkaa on myös hyvä varmistaa että lemmikin rokotukset ovat kunnossa.

Grilliherkkuja ja muita houkutuksia

Mökillä nautitaan usein grilliherkkuja ja touhutaan ulkotuokailujen parissa. Usein myös lemmikkisi saattaa innostua tuoksuista ja kärkkyä suupaloja. Grillistä pihamaalle pudonnut herkku voi aiheuttaa koiralle jopa hengenvaaran. Esimerkiksi muutamassa sekunnissa hotkaistu maissintähkä saattaa tietää leikkausta, jos sulamaton kimpale tukkii suolen. Maissintähkä asettuu suoleen jumiin vähän liiankin näppärästi. Tukoksia voivat aiheuttaa myös luut, ja terävä grillitikku saattaa vaurioittaa mahalaukkua.

Jos huomaa lemmikin nielaisseen jotain mahdollisesti vaarallista, voi olla viisainta yrittää itse oksettaa eläintä suolalla tai vetyperoksidilla. Toimintaohjeita kannattaa kysyä eläinlääkäriltä tai klinikalta. Kissat eivät yleensä niele isoja kimpaleita siinä missä koirat.

Uhkaava helle ja porottava aurinko

Helteellä paksussa turkissa voi olla tukalaa. Varjoa ja raikasta vettä onkin hyvä olla tarjolla koko ajan. Etenkin kuumina kesäpäivinä on tärkeää huolehtia siitä, ettei ruumiinlämpö pääse kohoamaan liikaa. Erityisesti kuumina kesäpäivinä on syytä arvioida huolellisesti lemmikkinsä rasituksensietoa. Erityisen alttiita ovat vanhat tai sydänsairaat eläimet sekä lyhytkuonoiset koirat. Esimekiksi koiran kanssa pitkiä lenkkejä tehdessä kannattaa pitää juomapulloa mukana. Ja erityisen hyvä tapa viilentyä on pulahtaa mereen tai virkistävään jokiveteen!!

Jokivedessä on sinilevää hyvin harvoin, mutta merivesissä sitä on havaittavissa joka kesä. Huomaathan että jos on epäilystä sinilevästä, eläintä ei pitäisi päästää juomaan tai uimaan mahdollisen myrkytyksen ja ihoärsytyksen vuoksi. Sinilevien havaitsemista varten myydään suuntaa antavia pikatestejä.

Myrkkysienet, käärmeet ja muut metsän vaarat

Osaltaan lemmikkejä uhkaa myös ympäröivä luonto. Myrkylliset sienet ja mätänevät raadot voivat syötynä aiheuttaa suolisto- ja hermosto-oireita niin kissoille kuin koirille. Lemmikki voi kärsiä rajuista hermostollisista oireista, mutta merkit voivat olla pieniäkin. Näitä saattavat olla esimerkiksi ruokahaluttomuus ja vaisu olemus. Epäilysten herätessä kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin!

Erityisesti Skitunäsin mökin ympäristössä ja joenrantamökeillämme on tehty havaintoja käärmeistä. Pääasiassa käärmeet ovat rantakäärmeitä, mutta myös kyyhavaintoja on tehty. Joskus kyy puree liian lähelle päätynyttä lemmikkiä. Koira on voinut työntää kuononsa kyyn lähelle vahingossa, kissoilla taas on joskus tapana jäädä läpsimään kyytä tassullaan. Kissa on silti liikkumisessaan varovaisempi, koira ei usein huomaa väistää kyytä.

Jos kyy puree kissaa tai koiraa, lemmikki pitäisi kantaa autoon ja viedä hoidettavaksi välttäen ylimääräistä liikettä. Kyytablettia ei kannata antaa pureman ensiavuksi – sen sijaan kyytabletista voi olla hyötyä ampiaisenpiston aiheuttamaan kipuun ja turvotukseen.

Punkeilta suojautumiseen paras tapa on käyttää karkotetta. Turkki on syytä käydä läpi joka päivä ja nyppiä mahdolliset tunkeilijat irti tarkoitukseen soveltuvilla pihdeillä. Lemmikkien turkkiin tarttuneet punkit kannattaa poistaa päivittäin.

Mitä jos lemmikki karkaa?!?

Monet päästävät kiltin koiransa irti remmistä mökkipihalla ja päästävät kissaansa tutkimaan ympäristöään. Jos lemmikki on vapaana, on karkaamista mahdoton estää täysin. Sekä koirille että kissoille on saatavilla GPS-paikantimia, joiden avulla sijainti selviää tarkasti. Useimmilla koirilla onkin jo mikrosiru, mutta kissoilla harvemmin. Kissatkin kannattaa ehdottomasti siruttaa.

Kun matkustat lomalle niin laita varmuuden vuoksi koirasi kaulapantaan vähintään koiran kutsumanimi ja omistajan puhelinnumero. Sillä jos koirasi sattuu karkaamaan vaikkapa metsälenkillä vieraassa maastossa, se ei välttämättä löydä takaisin mökille.

Lemmikki vesille mukaan

Talvella tarkista onko jää varmasti kantavaa koirallesi ja itsellesi. Kairaa vaikka avanto ja varmista onko jää tarpeeksi kestävää. Jäällä on mukava varsinkin kevätauringossa koiran kanssa liikuskella.

Veneillessä pue koirallesi tarvittaessa myös pelastusliivit. Vuokramökeillä on pelastusliivejä vain ihmisille. Otathan omat pelastuliivit lemmikillesi mukaan.

Tervetuloa kaikenkarvaiset ystävämme nauttimaan!

Nyt on listattu vaarat ja varoiteltu riittävästi. Sitten vaan hyvää mieltä mukaan ja kohti rentoa yhdessäoloa!

Kiltti lemmikki Kotterian mökeille mukaan! Suomen Kotteria Oy 0400534269, asiakaspalvelu (at) kotteria.com